Koffietaart Recept


Koffietaart Recept

Wanneer ik het woord koffietaart hoor, denk ik automatisch aan een taart die lekker smaakt bij een kopje koffie. En hoewel de koffietaart uit deze blogpost het geweldig doet bij een vers bakje troost (of in mijn geval een kop dampende thee), kun je deze taart een échte koffietaart noemen: hij zit namelijk bomvol koffie. De basis van de taart is een koffie-genoise cake die doordrenkt is met koffiesiroop en besmeerd is met een koffie-chocoladeganache. Het geheel is vervolgens gegarneerd met mokkaboontjes. Tijdens het bakken van deze taart zal je keuken dan ook de hele tijd gevuld zijn met een heerlijk geurig koffie aroma (hmmm, lekker!) 

Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat iedereen in mijn proefpanel het trio van koffiesmaken zou weten te waarderen, maar ik had het mis: de taart viel ontzettend in de smaak bij zowel de koffiedrinkers als de niet koffiedrinkers. 

Hij smaakt geweldig! De combinatie van chocolade en koffie is echt onbeschrijfelijk lekker en zorgt voor een rijke smaak, terwijl de heerlijke zachte structuur er voor zorgt dat elke hap op je tong smelt. We hebben echt heerlijk zitten genieten. 

Tip: je kunt de taart ook garneren met fijn geraspte chocolade in plaats van mokkaboontjes ~ het is ook erg lekker om beurre noisette (bruin gebakken boter) voor het beslag te gebruiken.



Ingrediënten
  • 8 eieren
  • 360 g kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 75 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 250 g bloem
  • 4 tl koffie-extract
  • 2 tl + 6 ½ el espressopoeder
  • 240 ml water
  • 4 el koffielikeur
  • 400 g pure chocolade
  • 480 ml slagroom
  • mokkaboontjes
Extra nodig
Springvorm van 24 centimeter doorsnede
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 50 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in met boter en bestuif hem met wat bloem. Klop de overtollige bloem er uit. 
  • Klop in een hittebestendige kom 8 eieren los. Voeg er 250 g kristalsuiker en de vanillesuiker aan toe.
  • Klop dit eimengsel au bain-marie tot een luchtige en romige crème die als een dik lint van je gardes af loopt.
  • Voeg tijdens het kloppen 4 tl koffie-extract en 2 tl espressopoeder toe. 
  • Neem de kom van de pan. 
  • Zeef 250 g bloem boven de kom en spatel dit samen met de afgekoelde gesmolten boter voorzichtig door de crème. 
  • Schep het beslag in de voorbereide springvorm en bak de taartbodem in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar. 
  • Laat de taartbodem in de vorm iets afkoelen en stort deze dan op een taartrooster om verder af te koelen. 
  • Maak ondertussen de ganache.
  • Hak de chocolade grof en doe deze in een hittebestendige kom.
  • Breng de slagroom samen met 2 ½ el oploskoffie aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en schenk de room over de chocolade. Geef de chocolade even de tijd om te smelten en roer dan rustig maar goed door. 
  • Laat de ganache goed afkoelen en opstijven tot een stevige massa.
  • Maak de koffiesiroop.
  • Breng 240 ml water aan de kook. 
  • Doe 4 el (8 sticks) espressopoeder samen met 110 g kristalsuiker in een kommetje en roer dit even goed door elkaar. Giet er het kokende water bij en roer goed door. 
  • Laat de espresso iets afkoelen en voeg dan 4 eetlepels koffielikeur toe. Roer goed door. 
  • Laat de espresso helemaal koud worden. 
  • Als er een bult op de taartbodem zit, snijd deze er dan met een scherp mes vanaf.
  • Snijd de taartbodem horizontaal doormidden.
  • Leg het onderste deel op een grote schaal/bord of taartplateau.
  • Verdeel de koffiesiroop over de twee plakken taart. 
  • Verdeel ongeveer 1/3 van de ganache over de taartbodem op de schaal en leg er de andere helft bovenop. Doe dit voorzichtig, want door de koffiesiroop is de taartbodem zacht geworden.  
  • Strijk de resterend ganache uit over de boven- en zijkant van de taart. 
  • Versier de taart naar wens met mokkaboontjes.
 

+ There are no comments

Add yours