12 verschillende koffiesoorten uitgelegd


12 verschillende koffiesoorten uitgelegd

Caffè latte, espresso, cappuccino… Er zijn zoveel verschillende koffiesoorten dat het bijna een taal is. Dat is waarom we in deze gids de verschillen tussen 12 op espresso gebaseerde drankjes uit zullen leggen en hoe je ze maakt. Na het lezen van dit artikel zal je niet meer verward zijn wanneer je een keuze moet maken in je lokale café.

 

Koffiesoorten:

Wat zijn op espresso gebaseerde drankjes?

Op espresso gebaseerde drankjes zijn koffiesoorten die gemaakt worden met een espressomachine en drie veelgebruikte ingrediënten delen, namelijk espresso, gestoomde melk en schuim. De primaire verschillen tussen hen zijn de hoeveelheid espresso, gestoomde melk en schuim die in elk drankje zit.

Voor sommige soorten koffie moet je extra toplagen toevoegen om het drankje af te maken, zoals chocolade op een cappuccino. Maar voor het overgrote deel hebben alle espresso drankjes dezelfde drie ingrediënten.

 

Espresso (short black)

De espresso (ook wel short black genoemd) is de basis en het meest belangrijke onderdeel van elk op espresso gebaseerde drankje. Zoveel dat je op het internet een hoop artikelen kan vinden over hoe je het beste espresso shotje moet maken. Om te blijven focussen op het doel van dit artikel zullen we hier echter niet op in gaan en alleen maar aangeven wat een espresso is:

 • 1 shotje espresso in een espresso kopje

 

Dubbele espresso (doppio)

Een dubbele espresso (ook wel doppio genoemd) is precies datgene wat de naam aangeeft, namelijk twee shotjes espresso in een kopje. Daarom bestaat een dubbele espresso uit:

 • 2 shotjes espresso in een espresso kopje

 

Korte macchiato

Een korte macchiato is vergelijkbaar met een espresso, maar met een laag gestoomde melk en schuim om de sterke smaak van een espresso iets te verzachten. Je zal tijdens je koffie reis ontdekken dat barista’s in verschillende landen een korte macchiato anders maken. De traditionele manier om dit drankje te maken is echter als volgt:

 • 1 shotje espresso in een kort glas of espresso kopje
 • Een laag gestoomde melk en schuim bovenop de espresso

Barista tip: De sleutel tot de perfecte korte macchiato is de regel van derden. Je wilt met andere woorden drie verschillend gekleurde lagen in de macchiato hebben. Een donkere bodem die de espresso aangeeft, een middenlaag die de espresso en melk mengt en een toplaag van voornamelijk gestoomde melk.

Goedkoopste Koffiesoorten<img class=”aligncenter wp-image-3341 size-large” title=”Goedkoopste Koffiesoorten” src=”https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/goedkoopste-koffiesoorten-1024×768.jpg” alt=”Goedkoopste Koffiesoorten” width=”765″ height=”574″ srcset=”https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/goedkoopste-koffiesoorten-1024×768.jpg 1024w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/goedkoopste-koffiesoorten-300×225.jpg 300w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/goedkoopste-koffiesoorten-768×576.jpg 768w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/goedkoopste-koffiesoorten-765×573.jpg 765w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/goedkoopste-koffiesoorten.jpg 900w” sizes=”(max-width: 765px) 100vw, 765px” />

 

Lange macchiato

Een lange macchiato is hetzelfde als een korte macchiato, maar met een dubbel shotje espresso. Dezelfde regel van derden geldt bij het traditionele recept voor een lange macchiato:

 • 2 shotjes espresso in een beker of kopje
 • Een laag gestoomde melk en schuim bovenop de espresso

Barista tip: De sleutel om de perfecte drie lagen te maken, is de gestoomde melk en schuim op de espresso te doen en het kopje voorzichtig een paar keer met de klok mee te draaien om de melk en espresso te mengen.

 

Ristretto

Een risretto is een espresso shotje die met dezelfde hoeveelheid koffie, maar de helft minder water wordt gemaakt. Het eind resultaat is een meer geconcentreerde en donkere espresso. Je maakt dit drankje als volgt:

 • Maak een standaard espresso shotje met een helft minder water
 • Als alternatief kan je een normale espresso extractie uitschakelen voordat de espresso een blonde kleur begint te krijgen

 

Long black (Americano)

Een long black (ook wel americano genoemd) is heet water met een espresso shotje daar bovenop gegoten. Je maakt hem zo:

 • Vul een kopje voor 2/3 met heet water
 • Giet een shotje espresso over het hete water

 

Caffé latte

Een caffè latte of soms latte is een espresso drankje waar gestoomde melk en micro schuim aan toegevoegd wordt. Deze koffie is veel zoeter vergeleken met een espresso, vanwege de gestoomde melk. Je maak hem als volgt:

 • Giet een shotje espresso in een glas
 • Voeg gestoomde melk toe
 • Doe tot slot 1cm micro schuim bovenop de gestoomde melk

Barista tip: In sommige landen is het normaal om een kopje in plaats van een glas te gebruiken

 

Cappuccino

Een cappuccino lijkt erg op een latte. Het grote verschil tussen de twee drankjes is echter dat een cappuccino meer schuim en chocolade bovenop het drankje heeft. Een cappuccino wordt daarnaast in een kopje in plaats van een glas gemaakt. Dit is hoe je hem maakt:

 • Giet een shotje espresso in een kopje
 • Voeg gestoomde melk toe
 • Voeg 2-3cm micro schuim bovenop de gestoomde melk toe
 • Sprenkel cacao of chocolade over de koffie

Beste Koffiesoorten<img class=”aligncenter wp-image-3340 size-large” title=”Beste Koffiesoorten” src=”https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/beste-koffiesoorten-1024×768.jpg” alt=”Beste Koffiesoorten” width=”765″ height=”574″ srcset=”https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/beste-koffiesoorten-1024×768.jpg 1024w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/beste-koffiesoorten-300×225.jpg 300w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/beste-koffiesoorten-768×576.jpg 768w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/beste-koffiesoorten-765×573.jpg 765w, https://www.vivakoffie.nl/wp-content/uploads/2016/07/beste-koffiesoorten.jpg 900w” sizes=”(max-width: 765px) 100vw, 765px” />

 

Flat White

Een flat white is een koffie die je voornamelijk in Australië en Nieuw-Zeeland zal vinden. Je maakt hem hetzelfde als een cappuccino, alleen zonder schuim en chocolade. Het drankje maak je zo:

 • 1 shotje espresso in een kopje
 • Voeg gestoomde melk aan het kopje toe, maar geen micro schuim

 

Piccolo latte

Een piccolo latte is een caffè latte gemaakt in een espresso kopje. Dit betekent dat het een erg sterke maar verzachte espresso smaak heeft, dankzij de gestoomde melk en micro schuim die het drankje bevat. Er zijn twee manieren om een piccolo latte te maken, namelijk met een espresso shotje of een ristretto shotje:

 • 1 shotje espresso of ristretto espresso in een espresso kopje
 • Voeg gestoomde melk en een kleine hoeveelheid micro schuim toe

 

Mokka

Een mokka is een mix tussen een cappuccino en warme chocolademelk. Je maakt hem door chocoladepoeder in een espresso shotje te mengen en vervolgens gestoomde melk en micro schuim aan het drankje toe te voegen. De stappen zijn als volgt:

 • Doe een shotje espresso in een kopje
 • Voeg een lepel chocoladepoeder aan de espresso toe en meng
 • Voeg gestoomde melk toe
 • Voeg 2-3cm micro schuim toe
 • Sprenkel chocoladepoeder over de top

 

Affogato

Een affogato is een simpele dessert koffie die een traktatie is tijdens de zomer en na het avondeten. Je maakt hem door een groot bolletje vanille ijs in een enkel of dubbel shotje espresso te doen:

 • Doe een bolletje vanille ijs in een klein glas
 • Giet er een enkel of dubbel shotje espresso overheen

Barista tip: Als je zin hebt om een Iers tintje toe te voegen, giet er dan ook nog een shotje Frangelico likeur overheen.

+ There are no comments

Add yours